ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ KAI ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

parallax background

01. ΠΟΤΕ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ

Α’ ΓΥΡΟΣ

Ο πρώτος γύρος στην Ελλάδα είναι την Κυριακή 26 Μαΐου 2019, από τις 07:00 το πρωί ως τις 19:00 το απόγευμα. Άρα αν θες να πας παραλία ψήφισε καλύτερα πρωί – πρωί που δεν έχει και μεγάλες ουρές και πήγαινε μετά.

Ειδικά για τις Ευρωεκλογές, στα λοιπά κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο έδαφος των οποίων θα ψηφίσουν οι Έλληνες εκλογείς που διαμένουν μόνιμα ή βρίσκονται σε αυτά κατά την ημέρα των εκλογών, ο πρώτος γύρος είναι στις 25 Μαΐου 2019, ημέρα Σάββατο.

Β’ ΓΥΡΟΣ

Σε κάποιες περιφέρειες και δήμους είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει δεύτερος γύρος. Ο Β’ γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών διεξάγεται μόνο για την Περιφέρεια ή και τον Δήμο, στους οποίους κανένας από τους συνδυασμούς, που συμμετέχουν στις εκλογές, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των εγκύρων ψηφοδελτίων.

Για την Περιφέρεια ή το Δήμο που διεξάγεται Β’ γύρος εκλογών δεν υπάρχει σταυροδοσία για τους υποψηφίους των συνδυασμών και συμμετέχουν μόνο οι δύο πρώτοι σε ψήφους, συνδυασμοί.

Ο δεύτερος γύρος θα γίνει την Κυριακή 2 Ιουνίου, τις ίδιες ώρες και στα ίδια εκλογικά κέντρα και τμήματα με αυτά του πρώτου γύρου.

parallax background

02. ΠΩΣ ΞΕΡΩ ΑΝ ΨΗΦΙΖΩ

i. ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

α. Δικαίωμα ψήφου για την εκλογή των Ελλήνων – μελών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν οι Έλληνες πολίτες που:

* συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος της εκλογής (μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2019). Σε αυτές τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα ψηφίσουν όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι 31.12.2002.

* είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας και δεν έχουν στερηθεί του δικαιώματος του εκλέγειν.

β. Το εκλογικό δικαίωμα έχουν επίσης και οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που:

* διαμένουν στην Ελλάδα και συμπληρώνουν το 17 έτος της ηλικίας κατά το έτος της εκλογής (μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2019). Στις εκλογές του 2019 για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα ψηφίσουν όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι 31.12.2002.

* δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν στην Ελλάδα και στο κράτος μέλος καταγωγής τους.

* έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους δήμου του ελληνικού κράτους μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2019.

ii. ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ

Δικαίωμα ψήφου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν οι Έλληνες πολίτες που:

* συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος της εκλογής (μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2019) δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι 31.12.2002.

* είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας και δεν έχουν στερηθεί του δικαιώματος του εκλέγειν.

parallax background

03. ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΩ ΜΑΖΙ ΜΟΥ

Την καλή σου διάθεση και την αστυνομική σου ταυτότητα ή το διαβατήριο για τον απαραίτητο έλεγχο. Άλλα δημόσια έγγραφα μπορούν να γίνουν δεκτά υπό προϋποθέσεις. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

parallax background

04. ΤΙ ΚΑΝΩ ΟΤΑΝ ΦΤΑΣΩ ΣΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥ ΚΕΝΤΡΟ

1. Βρίσκεις το εκλογικό σου τμήμα στους αναρτημένους πίνακες (αν δεν το ξέρεις ήδη) και πας εκεί.

2. Μόλις έρθει η σειρά σου μπαίνεις, παρουσιάζεσαι στην επιτροπή και δίνεις το έγγραφό σου.

3. Αφού σε ταυτοποιήσουν, κρατάνε το έγγραφο προσωρινά και οφείλουν να σου δώσουν ένα φάκελο για κάθε κάλπη κι αμέσως μετά ένα πακέτο με όλα τα ψηφοδέλτια όλων των συνδυασμών που κατεβαίνουν στις συγκεκριμένες εκλογές συν ένα λευκό ψηφοδέλτιο.

4. Αφού ελέγξεις ότι έχεις όλα τα ψηφοδέλτια στα χέρια σου ή έστω αυτό που σε ενδιαφέρει, μπαίνεις στο παραβάν που θα σου υποδείξουν

5. ΠΡΟΣΟΧΗ: Απαγορεύεται να δηλώσεις δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο τι σκοπεύεις να ψηφίσεις ή τι ψήφισες όσο βρίσκεσαι μέσα στο εκλογικό τμήμα (εκτός αν φοράς κονκάρδα ή διακριτικά κόμματος –ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΝΑ ΚΙΝΕΙΣΑΙ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ)

6. Μπαίνεις στο παραβάν. Στυλό υπάρχουν! Διαλέγεις το ψηφοδέλτιο που θες και αν πρόκειται να βάλεις σταυρό σταυρώνεις μόνο όσους πρέπει ανά είδος ψηφοφορίας. ΠΡΟΣΕΧΕ ΜΗ ΒΑΛΕΙΣ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΔΙΑ Ή ΣΤΑΥΡΟΥΣ ΟΠΟΥ ΝΑ ‘ΝΑΙ ΚΑΙ ΑΚΥΡΩΘΕΙ Η ΨΗΦΟΣ ΣΟΥ!

7. Βάζεις το ψηφοδέλτιο στον φάκελο, σφραγίζεις και βγαίνεις από το παραβάν.

8. Ρίχνεις το φάκελο στην κάλπη, παίρνεις την ταυτότητα ή το διαβατήριο πίσω κι έφυγες!

9. Κάνεις τα ίδια για την επόμενη ψηφοφορία που παίζει σε αυτό το τμήμα.

10. Πας στο επόμενο – διπλανό τμήμα και ψηφίζεις για τις υπόλοιπες δύο εκλογές.

parallax background

05. ΠΟΣΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΥΣ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΑΝΑ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Στις Ευρωεκλογές ως 4.

Στις Αυτοδιοικητικές εκλογές του Β’ γύρου (Κυριακή 02/06) δεν σημειώνουμε σταυρό προτίμησης σε κανέναν υποψήφιο, επιλέγουμε μόνο το ψηφοδέλτιο της παράταξης που επιθυμούμε.

Μπορείς να δεις αναλυτικά τι ισχύει για κάθε περιοχή ΕΔΩ

Επίσης, μπορείς να πάρεις τις σχετικές πληροφορίες τις προηγούμενες ημέρες των εκλογών από τον Δήμο σου αλλά θα δίδονται πληροφορίες και μέσα στα εκλογικά τμήματα πριν την ψήφο από τις εφορευτικές επιτροπές.

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ! ΨΗΦΙΣΕΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΣΟΥ ΦΟΡΑ ΜΕ ΣΚΟΡ 4 ΣΤΑ 4!